Türkiye’de İlk Dikey Tarım Safran Hasadı

Denizli’de İlk Kez Uygulanan Topraksız Dikey Tarım Safran Tesisinde Hasat Zamanı Geldi

DENİZLİ – Denizli’de, çocukluk arkadaşı olan Oğuzhan Etiler ve Mehmet Köseoğlu’nun girişimiyle Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen topraksız dikey tarım safran üretim tesisi, hasat zamanını kutluyor. Safran, gram bazında satıldığı için “kırmızı altın” olarak da adlandırılıyor ve tıp alanından gıda sanayisine kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor.

Safran, geçmişte kumaş boyalarında kullanılırken günümüzde organik gıda boyası ve tıp alanında kanser ve mutasyon risklerini azaltıcı özellikleri nedeniyle önem kazanmış durumda. İki arkadaşın kurduğu safran tesisinde hasat heyecanı zirveye çıktı. Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar’ı ziyaret eden işletme sahipleri, “Milli ekonomik menfaatleri önceliklendirerek, her ürünün değerini artırmak ve sürdürülebilir tarım stratejilerini küresel boyuta taşımak istiyoruz. Bu nedenle çalışmalarımızı genişleterek 5 milyon dolarlık bir yatırım hedefimiz bulunuyor. Ülkemiz, geçmişte önemli bir safran ihracatçısı iken son yıllarda üretim miktarı ciddi şekilde azaldı. Dünya piyasalarında İran’ın baskın pozisyonu bulunuyor; ancak Hindistan, Yunanistan ve İspanya da önemli safran üreticileri arasında yer alıyor. Ülkemizde ise safran üretiminin arttırılarak önce iç pazarda değerlendirilmesi ve ardından dış piyasalara açılması hedeflenmektedir” şeklinde konuştular.

Safranın Türkiye’de yeni bir döneme girdiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, “Bu yıl 100 bin safran soğanını ithal ettik ve Baklan ile Pamukkale ilçelerimizde topraksız tarım yöntemi ile üretimine başladık. Her sabah açan safran çiçeklerinin toplanması ve işlenmesi 10-15 gün sürebiliyor. Ürünler, kırmızı renkli ve değerli dişi organları çıkarılarak kurutulup satışa sunuluyor. Safran, çok yıllık bir bitki olup 3-4 yıl boyunca verim verebilmektedir.” açıklamasında bulundu.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top